< Alle onderwerpen
Afdrukken

Fascia Release: onmisbaar in massagetherapie

Fascia is een belangrijk weefsel dat overal in ons lichaam is te vinden. Het speelt een cruciale rol in hoe we bewegen, pijn ervaren en herstellen van blessures. Maar wat is de relatie tussen dit weefsel en hoe we ons mentaal en lichamelijk voelen? Dit artikel legt uit hoe fascia kan bijdragen aan lichamelijke klachten en hoe fascia release kan helpen om je lichaam weer in balans te brengen.

Wat is fascia?

Fascia is een bindweefselnetwerk dat alles in je lichaam met elkaar verbindt: spieren, botten, organen en zenuwen. Het is een driedimensionaal web dat als een elastisch pak om en door je hele lichaam heen loopt en zorgt voor structuur en stevigheid. Zonder fascia zou je lichaam letterlijk in elkaar zakken.

Fascia is niet alleen een passieve ondersteuning, het speelt ook een actieve rol in je lichaam. Het bevat zes keer meer zenuwreceptoren dan spieren en communiceert vijftien keer sneller dan het zenuwstelsel. Dit betekent dat het een cruciale rol speelt bij het coördineren van bewegingen, het voelen van spanning en druk en het reguleren van pijn. Daarnaast absorbeert fascia schokken bij beweging en helpt het bij wondgenezing door cellen en stoffen te leveren die nodig zijn voor herstel.

 

Waarom kan fascia problemen geven?

Onder ideale omstandigheden is fascia soepel, goed gehydrateerd en beweegt het moeiteloos mee met je lichaam. Maar door stress, trauma, langdurig dezelfde houding aannemen of blessures kan fascia verharden en minder flexibel worden. Dit kun je vergelijken met een nat stuk spons dat uitdroogt en stug wordt. De fascia trekt dan aan de structuren waarmee het verbonden is, wat kan leiden tot (chronische) pijn, bewegingsbeperkingen en stijfheid.

Twee belangrijke oorzaken van fascia-gerelateerde klachten zijn:

  1. Spierzwakte (excentrische spanning): Wanneer een spier niet sterk genoeg is, kan deze de fascia niet goed ondersteunen. Dit kan leiden tot uitgerekte of overbelaste fascia.
  2. Spierverkorting (concentrische spanning): Wanneer een spier te gespannen of verkort is, trekt deze de fascia strak, waardoor er spanning ontstaat in het hele lichaam.

 

Hoe communiceert je fascia met je zenuwstelsel?

Fascia bevat verschillende soorten sensoren die informatie doorgeven aan je zenuwstelsel:

  • Spierspoeltjes meten hoe snel en hoeveel een spier langer of korter wordt
  • Golgireceptoren reguleren spierspanning en beschermen tegen overbelasting
  • Pacinireceptoren reageren op druk en beweging
  • Ruffinireceptoren registreren schuifkrachten en helpen bij het inschatten van lichaamshouding
  • Interstitiële zenuwuiteinden geven continu feedback over spanning en temperatuur in het weefsel.

Dit betekent dat fascia direct invloed heeft op hoe je lichaam spanning ervaart en reguleert. Wanneer fascia verhardt, raakt dit systeem verstoord en kan het zenuwstelsel verkeerde signalen krijgen, wat pijn en ongemak kan veroorzaken.

 

Hoe werkt fascia release?

Fascia release is een techniek dat zich richt op het herstellen van de soepelheid en veerkracht van de fascia. Dit kan op verschillende manieren. Bij Het morgenland doe ik dat door zachte druk, stretch en subtiele, draaiende bewegingen toe te passen. Hiermee beïnvloed ik de mechanoreceptoren in de fascia – die vervorming van het weefsel opmerken – waardoor het lichaam ontspant en zich opnieuw organiseert. Het is alsof je een verkreukte sok voorzichtig gladstrijkt totdat hij weer soepel zit.

 

Wat is de relatie tussen stress en fascia?

In lichaamsgerichte therapie en traumatherapie is fascia release bijzonder waardevol. Trauma en stress worden niet alleen mentaal ervaren, maar ook fysiek opgeslagen in het lichaam. Wanneer iemand langdurig in een gespannen of defensieve houding leeft, bijvoorbeeld door angst of onverwerkte ervaringen, raakt de fascia vaak verstrakt.

Door het gebruik van een rustige, zachte techniek en nauw contact tussen therapeut en cliënt, registreert het zenuwstelsel het al snel als ‘veilig’. Daardoor kan het alerte spanning sneller loslaten. En door de fascia bewust los te maken, ontstaat er niet alleen fysieke ontspanning, maar kan het ook emotionele spanning helpen loslaten. Door fascia release wordt het lichaam dus niet alleen soepeler en worden pijn, stijfheid en bewegingsbeperking verminderd, maar krijgt het zenuwstelsel ook de kans om rustig uit een constante overlevingsstand te komen.

Cliënten kunnen tijdens de behandelingen op een veilige manier vrijkomende spanning en emoties ontmoeten en doorvoelen, wat hen helpt om hun lichaam weer als veilig en vrijer te ervaren. Dit maakt daarnaast de weg vrij voor meer ontspanning, een betere houding en een groter gevoel van lichaamsbewustzijn. Dit maakt deze holistische techniek tot een onmisbaar onderdeel van lichaamsgerichte therapie / massagetherapie.

Inhoudsopgave
error: De inhoud is beschermd