wat is lichaamsgerichte therapie
Lichaamsgerichte therapie is een holistische vorm van psychotherapie die lichaam en geest met elkaar verbindt om spanning en emotionele blokkades op te lossen. De therapie gaat ervan uit dat onbewuste ervaringen en emoties zich vastzetten in het lichaam en op die manier bijdragen aan klachten zoals stress, angst en fysieke pijn. Door het lichaam als ingang te gebruiken, kunnen cliënten bewuster worden van wat er in hen leeft, wat bijdraagt aan emotioneel welzijn en herstel.
De basisgedachte van lichaamsgerichte therapie is dat het lichaam als opslagplaats fungeert voor onbewuste, sterke emotionele en stress-ervaringen. Deze worden vaak opgeslagen als spanning. Die spanning kan op verschillende manieren naar de oppervlakte komen, zoals in de vorm van gespannen spieren, onrustige ademhaling of allerlei lichamelijke klachten. Door deze onbewuste spanning te herkennen, erkennen en los te kunnen laten, kunnen cliënten een diepere verbinding met zichzelf ervaren en lichaam en geest de kans geven om te helen.
Technieken in lichaamsgerichte therapie
Lichaamsgerichte therapie maakt gebruik van een verschillende technieken, waaronder massagetherapie, mindfulness en ademwerk.
– Massagetherapie: Massagetherapie biedt een directe ingang om spanning in het lichaam te verlichten. Door middel van aanraking helpt de therapeut cliënten om emoties en spanningen die vastzitten in het lichaam op een veilige manier te verkennen en los te laten.
– Pulsing: Pulsing is een dynamische bewegingstechniek en stimuleert de energiestromen door het lichaam. Het bevordert zowel ontspanning als een gevoel van levendigheid
– Mindfulness: Mindfulness is een belangrijke techniek binnen lichaamsgerichte therapie. Deze methode leert cliënten om zonder oordeel in het huidige moment aanwezig te zijn. Dit bewustzijn helpt bij het herkennen van lichaamssignalen en onderliggende emoties.
– Focussing: Focussing is een techniek waarbij cliënten leren om aandacht te schenken aan hun lichaamsgevoelens en deze te gebruiken als een gids om emotionele en psychologische blokkades te verkennen.
– Ademwerk: Ademwerk helpt cliënten om spanning en stress los te laten door hun ademhaling te reguleren. Met ademhalingstechnieken kunnen zij spanningen in het lichaam verlichten, vooral in momenten van stress of emotionele ontlading.
Het lichaam reageert op ervaringen uit het verleden, en deze therapie kan bijzonder effectief zijn in het aanpakken van diepgewortelde, emotionele trauma’s. Door het lichaam te betrekken bij het genezingsproces, kunnen cliënten hun oude wonden helen en nieuwe manieren vinden om met hun gevoelens om te gaan.
De rol van het lichaam in emotionele heling
In lichaamsgerichte therapie wordt het lichaam gezien als een bron van informatie en heling. Emotionele ervaringen en trauma kunnen zich vastzetten in het lichaam en tot klachten leiden. Door middel van lichaamsgerichte technieken krijgen cliënten toegang tot die opgeslagen gevoelens, wat helpt om oude patronen te doorbreken en ruimte te maken voor herstel.
Voor velen is het een nieuwe ervaring om op deze manier met hun lichaam in contact te komen. Veel cliënten ontdekken dat hun lichaam signalen geeft die hen inzicht kunnen bieden in emotionele blokkades die ze eerder niet herkenden. Dit bewust worden van het lichaam kan hen helpen om beter met emoties om te gaan en een gevoel van innerlijke rust te bereiken.
Het belang van vertrouwen en veiligheid
In lichaamsgerichte therapie speelt de vertrouwensrelatie tussen therapeut en cliënt een belangrijke rol. Het gevoel van veiligheid in de therapiepraktijk stelt cliënten in staat om dieper in contact te komen met hun lichaam zonder alles te hoeven begrijpen of verklaren. De ruimte om nieuwsgierig te zijn en lichaamssignalen serieus te nemen draagt bij aan heling en emotioneel herstel.
Ervaringen van cliënten
Veel cliënten rapporteren na lichaamsgerichte therapie een gevoel van rust en helderheid. Velen ervaren een lichter en kalmer lichaam, zelfs zonder hun ervaringen in woorden uit te drukken. Een cliënt merkte op: “Ik voelde spanning loskomen zonder precies te weten waar het vandaan kwam, maar ik voelde me meteen beter.” Zulke ervaringen illustreren de kracht van lichaamsgerichte therapie om heling te bieden door middel van het lichaam.
Bronnen o.a.: F. Röhricht e.a., Group body psychotherapy for the treatment of somatoform disorder. A partly randomised-controlled feasibility pilot study, BMC psychiatry, 2019 / Marie Kuhfuß e.a. , Somatic experiencing – effectiveness and key factors of a body-oriented trauma therapy: a scoping literature review, European Journal of Psychotraumatology, 2021 / Deb Dana, De polyvagaaltheorie in therapie, Mens, 2020