-
Lichaamsgerichte therapie
-
Stress en burnout
-
Emoties en blokkades
-
Neurodiversiteit
-
Trauma
-
Praktische informatie
- Artikelen binnenkort
Massagetherapie: toegankelijke lichaamsgerichte therapie
Massagetherapie is een vorm van lichaamsgerichte therapie die niet alleen draait om fysieke ontspanning, maar die ook diepgaande, emotionele en mentale effecten kan hebben. In dit artikel wil ik je meenemen in wat massagetherapie precies is, hoe het werkt en waarom het je kan helpen.
Wat is massagetherapie?
Massagetherapie is meer dan alleen een fysieke behandeling. Het is een vorm van therapie die via aanraking je lichaam uitnodigt om spanning en emoties los te laten. Deze kunnen voortkomen uit dagelijkse stress, maar ook uit dieperliggende of onverwerkte ervaringen. Door zachte of intensere, langzame of snelle massagebewegingen te gebruiken, kan ik inspelen op wat je op dat moment nodig hebt of wilt onderzoeken.
Vaak komen cliënten naar mij toe met uiteenlopende klachten:
- mentale of emotionele spanningen
- vermoeidheid of het gevoel ‘vast’ te zitten
- onrust of prikkelbaarheid
- fysieke klachten zoals spierpijn of spanningshoofdpijn
Wat mij aanspreekt aan massagetherapie, is de directheid van de aanraking. Die kan je helpen om je niet alleen bewust te worden van wat je voelt, maar ook van wat jouw lichaam mogelijk al een tijdje heeft vastgehouden.
Hoe werkt massagetherapie?
In mijn praktijk benader ik massagetherapie als een proces dat afgestemd is op jouw unieke situatie. Het begint allemaal met een intake waarin we je klachten bespreken en wat je nodig hebt. We bepalen samen elke sessie of een intensievere of juist zachtere benadering het meest passend is of op welke gebieden we ons dit keer willen richten.
In de sessies werk ik met verschillende technieken, zoals:
- holistic pulsing: waarbij ritmische bewegingen zorgen voor een zachte ontspanning
- deep tissue massage: waarmee ik dieperliggende spanningen en blokkades aanraak en losmaak
- fascial release: een zachte techniek, gericht op het losmaken van spanning in het bindweefsel
En ik voeg er soms meditatie of ademwerk aan toe.
De aanraking zelf werkt regulerend: je lichaam kan spanning loslaten en tegelijk in een staat van ontspanning komen. Door deze technieken kan je lichaam ook bepaalde emotionele reacties tonen die mogelijk onder de oppervlakte zaten. Ik bied een veilige ruimte waar je deze reacties kunt voelen en onderzoeken.
Lichaam en geest zijn één geheel
Hoewel het idee van een sterke verbondenheid tussen lichaam en geest in de moderne wetenschap steeds meer erkenning krijgt, is dit inzicht al duizenden jaren aanwezig in andere tradities, zoals de traditionele Chinese geneeskunde. Ruim voor de start van onze jaartelling ontwikkelde deze geneeskunde zich met de overtuiging dat fysieke en emotionele gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ook in de Indiase ayurvedische traditie zien we een benadering waarbij geest, lichaam en energieën als één samenhangend geheel worden gezien.
In de westerse geneeskunde ontstond echter een scheiding tussen lichaam en geest, beïnvloed door religieuze en rationele denkwijzen. Vooral tijdens de Renaissance en de Verlichting kwam het lichaam steeds meer los te staan van de geest en kreeg het de rol van een ‘instrument’ dat simpelweg gerepareerd kon worden. Wat niet fysiek aantoonbaar was, werd vaak afgedaan als ‘tussen de oren’ – een verwijzing die, vooral voor patiënten, soms het gevoel kon geven dat hun klachten minder serieus genomen werden of dat het hun eigen schuld was.
Vandaag de dag zien we een herwaardering van holistische opvattingen, waarbij wetenschap en traditionele wijsheid elkaar aanvullen. Het lichaam en de geest worden vaker gezien als twee kanten van dezelfde medaille, waarbij massagetherapie een voorbeeld is van een benadering die zowel voor fysieke als emotionele en/of mentale verbeteringen kan zorgen, zonder dat we ons hoeven te beperken tot één kant van het verhaal.
Waarom massagetherapie helpt
Langdurige stress of onverwerkte emoties kunnen zich fysiek vastzetten in ons lijf. Dit kan zich uiten in gespannen spieren, pijnlijke plekken en zelfs chronische klachten. Massagetherapie helpt deze opgeslagen spanning los te maken en nodigt je lichaam uit om terug te keren naar een ontspannen staat.
Massagetherapie werkt op verschillende niveaus in het lichaam, waarbij het stresshormonen helpt af te breken, ontspannende hormonen vrijmaakt en bijdraagt aan een evenwichtiger zenuwstelsel.
Ten eerste beïnvloedt massagetherapie het hormoonstelsel: door aanraking en ontspanning dalen de niveaus van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, terwijl tegelijkertijd het ‘knuffelhormoon’ oxytocine en het ‘gelukshormoon’ serotonine worden verhoogd. Deze combinatie draagt bij aan een diepe ontspanning en een gevoel van welzijn.
Daarnaast heeft massagetherapie een kalmerend effect op het autonome zenuwstelsel, met name door activering van de nervus vagus. Deze belangrijke hersenzenuw, die loopt van de hersenstam tot aan de organen in de buik, speelt een cruciale rol in het parasympatische deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor rust, herstel en spijsvertering. Door de nervus vagus te stimuleren, bevordert massage een toestand van kalmte en herstel, wat helpt om de effecten van langdurige stress te verminderen.
Ten slotte helpt massagetherapie ook om lichamelijke klachten te verlichten. Spieren die gespannen of verkrampt zijn, zoals bij schouder- en rugklachten, worden losser en krijgen meer doorbloeding, wat stijfheid en pijn kan verminderen. Ook wordt de beweeglijkheid vergroot, wat bijdraagt aan een gevoel van vrijheid in het lichaam.
De effecten van massagetherapie zijn hierdoor veelomvattend:
- ontspanning: niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel
- bewustwording: je komt in contact met wat je voelt en waar in je lichaam deze gevoelens zich bevinden
- spanningsvermindering: opgebouwde stress en spanning kunnen worden losgelaten
Daarnaast draagt aanraking bij aan een gevoel van veiligheid en geborgenheid, wat helpt om je zenuwstelsel tot rust te brengen. Dit effect heeft een helende invloed, niet alleen tijdens de sessie maar ook daarna.
Wat je in een sessie kunt verwachten
In de sessies bij Het morgenland massagetherapie werk ik altijd in een sfeer van rust, veiligheid en vertrouwen. Je hoeft niets te forceren door het op te roepen of weg te duwen. Tijdens de behandeling kom je misschien emoties tegen die je niet verwachtte. Mogelijk zijn ook bepaalde emoties, beelden of overtuigingen verbonden met een plek op je lichaam die je onbekend was. Die ontdekkingen zijn volkomen normaal en welkom. Dit is het moment waarop je lichaam zich kan openen en iets kan loslaten dat mogelijk al lang vastzat. Soms duurt het overigens een aantal sessies voordat je lichaam zo ver is.
Elke sessie wordt afgestemd op jouw behoeften op dat moment. Misschien heb je de ene keer behoefte aan diepe ontspanning en de volgende keer aan meer ruimte om te voelen wat er in je leeft. Deze flexibiliteit is de kracht van massagetherapie.
Voor wie is massagetherapie geschikt?
Massagetherapie is geschikt voor iedereen die op zoek is naar meer lichaamsbewustzijn, duurzame ontspanning of ondersteuning bij emotionele verwerking. Het is voor iedereen die merkt dat stress zich fysiek vastzet of dat er blokkades zijn die ze willen loslaten. Als lichaamsgericht therapeut geloof ik erin dat massagetherapie je een handvat kan bieden om het contact met je lichaam te herstellen en beter om te gaan met spanningen en emoties.
Ik nodig je van harte uit om massagetherapie te ervaren. Misschien ontdek je nieuwe manieren om met jezelf om te gaan, om spanning los te laten of om ruimte te maken voor wat er in je leeft.
Wil je meer weten of een afspraak maken? Je bent altijd welkom om contact met me op te nemen.
Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
Field, T., c.s. (2005). Cortisol decreases and increases serotonin and serotonin and dopamine increase following massage therapy. International Journal of Neuroscience, 115(10), 1397-1413.
Morhenn, V. B., c.s. (2012). Massage increases oxytocin and reduces adrenocorticotropin hormone in humans. Alternative Therapies in Health and Medicine, 18(6), 11-8.
Tiffany Field, T. (2010). Touch for socioemotional and physical well-being: A review. Developmental Review, 30(4), 367-383.
Rapaport, M. H., c.s. (2012). A preliminary study of the effects of a single session of Swedish massage on hypothalamic–pituitary–adrenal and immune function in normal individuals. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 18(8), 789-97.