In onze moderne levens worden we vaak geconfronteerd met fysieke ongemakken en stress, variërend van gespannen spieren tot chronische pijn. Gelukkig is er een krachtige bondgenoot in onze zoektocht naar verlichting: deep tissuemassage. Deze doelgerichte behandeling heeft bewezen effectief te zijn voor uiteenlopende klachten. Laten we dieper graven in wat deep tissuemassage is en ontdekken hoe het kan bijdragen aan ons fysieke en mentale welzijn. Daarnaast licht ik er een aantal technieken uit die ik inzet tijdens massagebehandelingen.
Wat is deep tissuemassage?
Deep tissuemassage richt zich op de onderliggende oorzaken van pijn en ongemak. Dit kan gaan over littekenweefsel, belemmeringen in het bindweefsel (fascia), slechte doorbloeding en gespannen spieren. Cliënten melden vaak een aanzienlijke vermindering van hun pijn na afloop van een behandeling.
Door letsel, stress of inactiviteit, kunnen spiervezels en fascia stijf en pijnlijk worden, op de plek zelf, maar vaak ook met uitstraling naar andere plekken in het lichaam (referred pain). Hier komt deep tissuemassage goed van pas. De manipulatie van spieren en fascia helpt om verklevingen vrij te maken, littekenweefsel te remodelleren en de normale spierfunctie te herstellen.
Massagetherapeuten gebruiken verschillende technieken, van vingers tot ellebogen, om tot de verschillende weefsels door te dringen en het lichaam te bevrijden van opgehoopte spanning en blokkades. Dit kan vrij aan de oppervlakte plaatsvinden, de laag tussen huid en spierweefsel, maar ook dieper in het lichaam.
Deep tissuemassage kan op zichzelf staan als een gerichte behandeling voor specifieke problemen, zoals een stijve nek of rugpijn. Het kan echter ook worden gecombineerd met andere massagetechnieken. Dit veelzijdige karakter maakt het een waardevolle tool voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn op verschillende fronten.
Impact van deep tissuemassage op pijn, beweging en welzijn
Eén van de meest opmerkelijke voordelen van deep tissuemassage is het vermogen om pijn te verlichten en het bewegingsbereik te vergroten. Onderzoek heeft aangetoond dat deze behandeling daadwerkelijk het bewegingsbereik van gewrichten kan verbeteren, waardoor je lichaam de vrijheid krijgt om te bewegen zoals het bedoeld is.
Deze massagevorm kan ook fungeren als een effectieve pijnstiller. Tijdens de massage worden druksignalen op de huid en spieren overgebracht, waardoor pijnsignalen worden overschreven door de drukprikkels. Een drukgevoel komt namelijk eerder bij de hersenen aan dan een pijnprikkel. Dit creëert een tijdelijk gevoel van verlichting en ontspanning, waardoor de ervaring van pijn wordt verminderd.
En de voordelen gaan nog verder dan spieren en gewrichten. Deep tissuemassage heeft ook bewezen effecten op het hart en de bloedsomloop, waarbij het een verhoogde hartslag en bloeddruk aanzienlijk kan verlagen. Bovendien kan het de functie van de longen verbeteren, vooral bij mensen met chronische longaandoeningen.
Tenslotte is deep tissuemassage een krachtige manier om stress te verminderen, een veel voorkomende boosdoener in ons moderne leven. Tijdens een diepe weefselmassage worden druk en manipulatie toegepast op spieren en fascia, wat de zenuwuiteinden stimuleert en een reactie van het parasympathische zenuwstelsel teweegbrengt. Dit is het deel van het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van ontspanning, rust en herstel in het lichaam.
De keerzijde van de medaille: enkele aandachtspunten
Hoewel deep tissuemassage talloze voordelen biedt, is het belangrijk om kennis te nemen van enkele aandachtspunten.
Omdat de meeste technieken van een deep tissuemassage intensief zijn, er worden immers weefsels in het lichaam gemanipuleerd, kan deze heel vermoeiend zijn voor cliënten. Als een cliënt weinig energie heeft, dan kan beter gekozen worden voor zachtere technieken.
Hoewel deep tissuemassage veilig wordt geacht voor de meerderheid van de cliënten, kunnen sommigen dit type behandeling beter vermijden. Dat geldt met name als gewerkt wordt met stevige druk en diepe manipulaties. Cliënten met spataderen, cliënten die lijden aan bloedstoornissen, botontkalking of lymfoedeem of die bloedverdunnende medicijnen slikken, doen er verstandig aan om vooraf met hun behandelend arts en de massagetherapeut te bespreken wat mogelijk is en wat niet.
Een laatste punt van aandacht is dat een cliënt spierpijn en een tijdelijk gevoel van malaise kan ervaren na een intensieve behandeling. Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste komt door het losmaken van verklevingen opgehoopte metabole afvalstoffen, zoals melkzuur, vrij. Dit kan resulteren in een ontstekingsreactie en tijdelijke spierpijn, vergelijkbaar met het gevoel na intensieve lichamelijke activiteit. Ten tweede kan deep tissuemassage de lymfedrainage stimuleren, wat het proces is waarbij het lichaam afvalstoffen uit het weefsel verwijdert. Het verhoogde vrijkomen van afvalstoffen kan leiden tot een tijdelijk gevoel van malaise na de behandeling. Toch zijn deze bijwerkingen meestal mild en van voorbijgaande aard.
De kunst van deep tissuemassage: technieken en werkwijzen
Deep tissuemassage is een delicate balans tussen druk, precisie en techniek. Ik maak gebruik van verschillende technieken om intensief op de verschillende weefsels te werken. Van myofascial en soft tissue release tot triggerpointtherapie, elke techniek heeft een specifiek doel om spanning te verlichten, mobiliteit te vergroten en het algehele welzijn te bevorderen.
Myofascial release
Myofascial release is gericht op het loslaten van spanning en restricties in het fasciale weefsel van het lichaam. Het richt zich op het behandelen van myofasciale triggerpoints, verklevingen en strakke gebieden binnen het fasciale netwerk. Deze techniek ontspant het bindweefsel, spieren en andere structuren om zo pijn te verminderen, bewegingsbeperkingen te verbeteren en algemene fysieke functie te herstellen.
Ik gebruik hiervoor 2 verschillende technieken. De eerst is door via een diepe druk en trage beweging te werken over stijve spieren en fascia, zowel in de richting van de spiervezels als er dwars op. De weefsels hebben zo alle tijd om zich te laten verleiden om te verzachten. Deze techniek brengt naast extra doorbloeding ook lengte in de spieren en weefsels. Ik gebruik hiervoor handen, knokkels, ellebogen en heel soms tools voor het kleine werk.
De techniek die ik daarnaast gebruik, is heel subtiel. In het gebied met veel spanning pin ik een fascialaag vast en met de andere hand breng ik de fascia op rek breng om er vervolgens een twist aan te geven. Hierna laat ik los en herhaal dit bij het volgende stukje gespannen fascia. Door deze handeling komt de fascia los van zijn oude patroon en kan zich herstellen, wat spanning en bewegingsbeperkingen wegneemt. Ik werk met vingers, duimen en de hele hand. Deze techniek is zacht en toch heel effectief.
Triggerpointtherapie
Triggerpoints of ‘spierknopen’ zijn lokale knopen van gespannen spiervezels die pijn kunnen veroorzaken in hetzelfde of nabijgelegen gebied, vaak met uitstralende pijn naar andere delen van het lichaam. Triggerpointtherapie kan op verschillende manieren worden toegepast. Ik gebruik de volgende twee:
Ten eerste kan er kan op de spierknoop druk worden uitgeoefend (30-60 seconden), totdat deze ‘smelt’. Het is belangrijk dat de cliënt aangeeft of het geen pijn doet. Pijn werkt averechts en zal de spier verleiden om zich schrap te zetten, door zich weer aan te spannen.
De tweede techniek die ik toepas is door met een langzame strijkbeweging, waarbij de huid meebeweegt, de doorbloeding van de triggerpoint te stimuleren. Dit gaat in een tempo gelijk aan een langzame uitademing. Deze beweging wordt 6 tot 12 keer herhaald. Gedurende deze handeling moet de pijn beginnen te zakken.
Deze technieken op triggerpoints kunnen in het begin gevoelig zijn, maar leidt al snel tot verlichting van de pijn. Het kan handmatig worden gedaan met vinger, duim of elleboog of met een triggerpoint-hulpmiddel.
Als cliënten thuis hun triggerpoints ook kunnen behandelen, dan is deze methode nog effectiever. Hiervoor geef ik na de behandeling instructies mee.
Soft tissue release /fascial stretch
Met deze techniek wordt een specifiek deel van een spier gerekt om spierspanning los te maken en vastzittende fascia vrij te maken en eventuele beperkingen in beweging te verminderen. Gewone rekoefeningen richten zich meestal op het midden of de buik van de spier. Met soft tissue release kan veel preciezer worden gewerkt.
De te behandelen ledemaat wordt ontspannen en gebogen. Daarna leg ik mijn hand of onderarm over de spier, net boven het gebied dat ik wil rekken. Ik oefen vervolgens matige druk uit. Zonder deze blokkade los te laten, strekt de cliënt zelf (actief) of ik (passief) langzaam het lichaamsdeel. Hierdoor wordt de rek gericht op het gebied van de spier onder de blokkade. Dit proces wordt een paar keer herhaald.
Kortom
Deep tissuemassage is een gerichte, heilzame en krachtige methode die zich focust op de diepere oorzaken van pijn en spanning. De spieren en weefsels kunnen met verschillende technieken worden verleid om te ontspannen, waardoor pijn vermindert en de mobiliteit en welzijn worden verbeterd.
Omdat een aantal van de te gebruiken technieken stevig en intensief is, is het verstandig om vooraf goed te bespreken wat voor jou de mogelijkheden zijn.