Mythes over massagetherapie ontkracht

Massagetherapie is een populair alternatief voor mensen die op zoek zijn naar pijnverlichting, stressvermindering en algeheel welzijn. Helaas zijn er veel verkeerde opvattingen over massagetherapie in omloop, wat het moeilijk maakt om te weten wat er waar is. In dit artikel ontkracht ik 5 veelvoorkomende mythes over massagetherapie, zodat je beter geïnformeerd bent over massagetherapie.

 

Mythe 1: Massagetherapie is alleen goed voor ontspanning

Hoewel ontspanning een belangrijk voordeel is van massagetherapie, is het niet het enige voordeel ervan. Massagetherapie kan ook helpen bij het verminderen van pijn, spierspanning en stijfheid. Het kan het immuunsysteem versterken, de bloedsomloop verbeteren en de doorbloeding verhogen. Daarnaast kan het helpen bij het verhogen van lichaamsbewustzijn en het opruimen van emotionele blokkades.

En massagetherapie kan ook goed worden ingezet als preventieve gezondheidszorg, wat betekent dat het ook voordelen heeft voor mensen die geen ernstige aandoeningen hebben.

 

Mythe 2: Massagetherapie is alleen werkzaam voor lichamelijke klachten

Een andere mythe die rond massagetherapie heerst, is dat het alleen maar gericht is op het fysieke aspect en geen invloed heeft op onze emotionele en mentale gezondheid. In werkelijkheid biedt massagetherapie juist een uitstekende ingang om emotionele blokkades op te heffen en een dieper lichaamsbewustzijn te ontwikkelen.

Door middel van aanraking en manipulatie van de zachte weefsels van het lichaam kunnen opgeslagen spanningen en emoties worden vrijgegeven. Dit kan een bevrijdende ervaring zijn, waardoor emotionele blokkades worden doorbroken en het lichaam en de geest in balans kunnen komen.

Ook kunnen we door massagetherapie weer in contact komen met ons lichaam, bewust worden van spanningen en ongemakken, en leren luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft. Dit helpt ons om beter voor onszelf te zorgen.

Bovendien kan massagetherapie een helende en balancerende werking hebben op zowel het lichaam als de geest. Door de ontspanning en het vrijkomen van endorfine tijdens een massage, kunnen we ons kalmer, gelukkiger en meer in evenwicht voelen.

Massagetherapie is een holistische benadering die het lichaam en de geest in harmonie brengt. Hierdoor is het effectief bij het verminderen van stress, angst en trauma en ondersteunend bij rouw en verlies.

 

Mythe 3: Massagetherapie is een alternatieve geneeswijze dus kwakzalverij

Massagetherapie is een veelbesproken onderwerp als het gaat om alternatieve geneeskunde. Vanwege de associatie met alternatieve geneeswijzen, hebben mensen soms de neiging te denken dat de effecten van massagetherapie niet bewezen zijn of zelfs pure onzin zijn.

Het is belangrijk om te begrijpen dat massagetherapie niet hetzelfde is als een pseudowetenschappelijke behandeling zonder enige basis. In werkelijkheid is massagetherapie een vorm van manuele therapie die stevig geworteld is in de anatomie, fysiologie en biomechanica van het menselijk lichaam.

Hoewel het waar is dat niet alle aspecten van massagetherapie wetenschappelijk zijn onderzocht, zijn er talloze studies die de voordelen ervan aantonen. Deze studies hebben aangetoond dat massagetherapie kan helpen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de doorbloeding, het verminderen van stress en angst, het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn.

Het is dus belangrijk om massagetherapie niet af te doen als louter alternatieve geneeskunde zonder enig bewijs. De effecten ervan zijn in verschillende onderzoeken aangetoond en steeds meer gezondheidsprofessionals erkennen de waarde ervan als een aanvullende therapie.

 

Mythe 4: Een pijnlijke massage helpt beter bij herstel

“Doe maar lekker stevig, ik kan wel wat pijn hebben.” Herkenbare uitspraak? Het is belangrijk om te weten dat massagetherapie over het algemeen een comfortabele ervaring hoort te zijn. Misschien zeg je met je hoofd dat pijn oké is, het lichaam of systeem wapent zich er juist tegen. En als de spieren zich aanspannen en je proberen te beschermen tegen mogelijke pijn, dan is de massage minder effectief!

Een professionele massagetherapeut is opgeleid om de juiste technieken toe te passen en rekening te houden met de individuele behoeften van elke cliënt. De therapeut zal altijd beginnen met een voorafgaand gesprek om te begrijpen wat de intentie is van de behandeling, welke gebieden van het lichaam aandacht nodig hebben en of er specifieke gezondheidsproblemen zijn waar rekening mee moet worden gehouden. Op basis hiervan kan de therapeut de juiste technieken kiezen om een effectieve en comfortabele behandeling te bieden.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen een andere tolerantie heeft voor druk en gevoeligheid. Wat voor de ene persoon comfortabel is, kan voor een andere persoon als pijnlijk worden ervaren. En wat een cliënt de ene keer prettig vindt, is de volgende keer te stevig of te zacht. Daarom is open communicatie met de therapeut essentieel.

Als je tijdens de massage ongemak of pijn ervaart, aarzel dan niet om dit aan te geven. De therapeut kan de druk aanpassen of een andere techniek toepassen om ervoor te zorgen dat de massage aangenaam en effectief blijft.

Het is ook de moeite waard om te vermelden dat sommige massagetherapieën, zoals diepe weefselmassage of triggerpointtherapie, gericht kunnen zijn op het behandelen van specifieke pijnlijke gebieden. Hoewel deze technieken enige mate van druk en mogelijk ongemak met zich mee kunnen brengen, is het nog steeds belangrijk dat de therapeut rekening houdt met jouw grenzen en comfort.

 

Mythe 5: Massagetherapie is niet veilig

Massagetherapie is in wezen een veilige behandelmethode. Als je een medische aandoening hebt, is het belangrijk dat deze aandoening eerst met je behandelend arts te bespreken, voordat je een massage ondergaat. Maar als je geen medische aandoening hebt, is massagetherapie een veilige en waardevolle vorm van therapie. En daarbij is het ook gewoon fijn!

 

Kortom

Massagetherapie is een bewezen veilige, pijnvrije en waardevolle aanvulling op je algehele gezondheid en welzijn. Het is een effectieve manier om fysieke en mentale pijn te verlichten, stress en angst te verminderen en in balans te komen.

Als je toch nog twijfelt of massagetherapie bij je past, dan is het het beste om een gesprek aan te gaan met een erkende massagetherapeut om meer informatie te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: De inhoud is beschermd